DRUŠTVO PODEŽELSKIH ŽENA

VIDEM 14
9244 SVETI JURIJ OB ŠČAVNICI

 

Aktualno

VABILO NA  25. ŽETEV ZLATEGA KLASA NA STARI GORI

PGD STARA GORA,
DRUŠTVO PODEŽELSKIH ŽENA SVETI ...

VABILO NA 27. RAZSTAVO KULINARIKE IN ROČNIH DEL



V A B I L O

Vabimo vas na tradicionalno razstavo ...

Aktualno

<< < 1 2 3 4 5 > >>
 
STROKOVNA EKSKURZIJA V LJUBLJANO
V torek 13. decembra 2016 smo se odpravile v prednovoletno Ljubljano.
Po programu smo najprej obiskale predsedniško palačo in bile sprejete pri predsedniku g. Pahorju. Nato smo bile povabljene na Ministrstvo za kmetijstvo, kjer nas je sprejela sekretarka ministrstva in predsednica Zveze kmetic Slovenije.Po prijetnem klepetu smo si ogledale parlament in Cankarjev dom.
Po kosilu pa smo šle na ogled novoletno okrašene Ljubljane, na grad, med novoletne stojnice in na koncu še malo po nakupih v BTC.
Sedaj pa še nekaj slik:

   

 
RAZSTAVA ČIPK V LJUTOMERU
Splošna knjižnica Ljutomer je pripravila kot eno od spremljajočih prireditev ob 17. svetovnem čipkarskim kongresu, ki bo junija v Sloveniji,  razstavo čiipk. Razstava bo od 10.6.do 30.6.2016 v prutličju bivše stavbe davčnega urada na Miklošičevem trgu 6, Ljutomer (nasproti Rogljička)

Namen razstave je prikazati lepoto in skrivnost klekljane čipke. Klekljanje čip je bolj poznano v zahodnih krajih Slovenije, vendar tudi v Prlekiji in Prekmurju izpod spretnih rok čipkaric nastajajo prave umetnine. Na razstavi sodelujejo tudi čipkarice našega društva, zato vas vabimo, da si razstavo ogledate.
Razstava bo odprta vsak delovni dan od 10. do 16. ure, v soboto pa od 10. do 12. ure.

Sedaj pa še nekaj slik:

   

 

   

 


Klekljana čipka
 

24. RAZSTAVA VELIKONOČNIH JEDI IN ROČNIH DEL

19. in 20. 3. 2016 Sveti Jurij ob Ščavnici

Tudi letos smo članice društva pripravile razstavo jedi in ročnih del.
Rzstavljene jedi so bile letos pripravljene iz korenja.
Pri ročnih delih pa smo izvezle nekaj novih vzorcev rešiljeja in vezeninin s polnim vezenjem, naredile veliko kvačkanih prtičkov in prtov-tekačev s klekljanimi vložki.
Novosti pa so bili stekleni svečniki, šatulje obložene s kamenjem in nekaj  nakita narejenega v occhi tehniki.
Kot vsako leto smo tudi letos spekle veliko različnih potic, keksov, kvasenic in seveda gibanice.
Sedaj pa še nekaj slik z razstave:

 

 

 

   

   

 

 

 

 




Priprava na razstavo
 
REZULTATI 1. DRŽAVNEGA OCENJEVANJA KVASENIC S SKUTINIM NADEVOM
24. 4. 2016 Sv. Jurij ob Ščavnici

Društvo kmečkih žena Sv. Jurij je pripravilo 1. državno ocenjevanje kvasenic s skutnim nadevom, na katerem je strokovna komisija ocenila deset  kvasenic, ki so jih spekle članice TD Klopotec iz Leskovca v Halozah, Društva kmečkih žena Jakob, DKDŽ Cerkvenjak in DKŽ Sveti Jurij. Po oceni komisije je najboljšo kvasenico spekla Irena Ajlec iz Murščaka.

docxRezultati 1. državnega ocenjevanja kvasenic s skutinim nadevom (.docx 14KB)

Kvasenica s skutinim nadevom
 
1. DRŽAVNO OCENJEVANJE KVASENIC S SKUTINIM NADEVOM

OBVESTILO


Razpis za udeležbo na 1. državnem ocenjevanju Kvasenic s skutnim nadevom, ter prijavnico, s katero obvezno opremite svoj izdelek. Razpis in prijavnica sta objavljeni na spletni strani društva DKŽD LRF – Pomurje.si in Zveze kmetic Slovenije- http://agri.bf.uni-lj.si/zveza. Naj vas opozorimo, da je predhodna prijava za sodelovanje pri ocenjevanju obvezna. Prav tako vas opozarjamo, da morajo biti kvasenice pečene v krušni peči brez uporabe modelov. Vse ostale zahteve si natančno preberite v razpisu in ne pozabite na popolno izpolnjeno priloženo deklaracijo.

Slovesna podelitev priznanj s kulturnim programom bo v nedeljo, 24. 4. 2016 ob 12. uri, v prireditvenem šotoru.


V nedeljo, 24.4.2016 vas vljudno vabimo v prireditveni šotor na degustacijo kvasenice., od 12. ure dalje.


Pridružite se nam, prireditev bo v vsakem vremenu!
 

23. RAZSTAVA VELIKONOČNIH JEDI IN ROČNIH DEL 28. in 29.3.2015

Pri Svetem Juriju ob Ščavnici je bila na cvetno nedeljo in soboto razstava velikonočnih jedi in ročnih del.
Kot vsako leto smo tudi letos kuhale in pekle, šivale, kvačkale, pletle, okraševale jajčka, pladnje in škatlice z mozaikom iz jajćnih lupin in quillingom. Iz papirja reklam pa smo zvile in zlepile podstavke za vročo posodo, škatlice, košaro za kruh, postavek za serviete in še....


 

Razstavljena jedila so bila pripravljena iz fižola. Vse od predjedi, glavne jedi, solate, razne enolončnice in sladice so vsebovale fižol.

 

 

   

 

Kot je običaj v velikonočnem času smo pripravile na posebni mizi košare napolnjene z hrano namenjeno za žegen. Košare so pokrite z lepimi vezenimi prtički in okrašene s šopkom pomladnih rožic. Posebaj pa je na mizi bil postavljen še vrtanek, beli in črni kruh, razne potice in seveda tudi naše prleške pogače. Okras na mizi pa je bila oljčna vejica in presnec kot se spodobi za cvetno nedeljo.

   

 

Kakšna in koliko raznih ročnih del smo naredile pa vam bodo pokazale slike.
    

 

 

   

 

 

 
SREČNO 2015

NAJ BO LETO 2015 PRIJETNO,
OBSIJANO Z ZVEZDAMI SREČE,
PREPOJENO Z LJUBEZNIJO IN DOBROTO.

VESELE BOŽIČNE PRAZNIKE IN SREČNO NOVO LETO
VSEM ŽELI DRUŠTVO PODEŽELSKIH ŽENA
SVETI JURIJ OB ŠČAVNICI

Hermina S.
 
22. RAZSTAVA VELIKONOČNIH JEDI IN ROČNIH  DEL
12. 4. in 13. 4. 2014
Leto je naokrog in ponovno je tu cvetna nedelja. To pa je dan, ko naše članice društva pokažejo kaj so v tem obdobju  ustvarile.
Skupaj z  Biotehnično šolo Rakičan smo organizirale  delavnice z različno vsebino.  Najprej smo pripravile ozimnico, nato smo kuhale, pripravile naravne pralne praške, se učile okrasiti velikonočna jajčka z voskom, praskanjem in barvanjem z naravnimi barvami in za konec smo okrasile naše dvorišče za našo razstavo.
V krožku za ročna dela pa so članice spoznale novo tehniko QUILLING za okraševnje jajc, izdelavo voščilnic in še drugih stvari. Quilling je zvijanje ozkih papirnatih trakov na zobotrebec in nato ta zvitek oblikuješ  (v solzico, očko) to pa nalepiš na jajčka. Prav tako so članice ročnodelskega krožka iz drobnih perlic naredile nekaj unikatnih verižic in zapestnic.
V kuhinji pa so članice letos pripravile za razstavo nekaj jedi iz krompirja.
Razstava je bila dobro obiskana in deležne smo bile veliko pohval.
Več pa bodo pokazale slike:



















Center DUO Veržej je povabil naše društvo, da sodelujemo na 6. razstavi pirhov in velikonočnih bander slovenskih pokrajin.
Razstavile smo nekaj jajčk, prtička in izdelke iz ličja.



Prav tako je Zdravilišče Radenci povabilo naše društvo, da sodelujemo pri pripravi velikonočne razstave.
Na vabilo smo se odzvali in razstavili nakaj vrst okrašenih jajčk in prtičke.


Uredila Hermina S.

 
DEJAVNOSTI PO RAZSTAVI
Po razstavi nismo počivale, ampak smo takoj sodelovale pri prireditvi ob občinskem prazniku.

Sodelovale smo pri medgeneracijskem srečanju na OŠ Sveti Jurij ob Ščavnici.
Tekmovale v kuhanju kisle juhe in izdelavi pletenic in buhteljnov v Juršincih. V obeh primerih smo bile na drugem mestu.
Pravtako smo se udeležile prireditve "Bučijada" v Bodoncih. Kuhale smo bučno prikuho, ki je po mnenju obiskovalcev zelo uspela.

Sredi junija smo organizirale pohod na Lovreška jezera in ogled zanimivosti v Slovenskih Konjicah. Na Roglo smo se peljale z avtobusom in nato si je en del članic ogledal turisstični center Rogla in okolico. Druga skupina pa je opravila pohod do Lovrenških jezer.
Po vrnitvi s Pohorja smo si ogledale vinsko klet Zlati grič v Konjicah  in pokusile vino, ki ga pridelajo. Po vodenem ogledu Žičke kartuzije smo še obiskale Vrtni center  Polegek. Za pozno kosilo smo imele "pohorski lonec" to je jed iz ješprena, gob, zelenjave in prekajenega mesa. Izlet je bil zanimiv in veselo smo se vračale domov.

Konec junija je naše društvo povabilo članice društva Jakobski dol na pohod. Organizirale smo ogled kulturnega doma in nato pohod do Sovjaka. V Sovjaku smo ob obnovljeni Golnerjevi cimprani hiši pripravile malico in ob kratkem počitku in pogovorih je bilo vzdušje prijetno in veselo. Nato smo po drugi poti nadaljevali pohod do Blaguškega jezera. Ogledali smo si okolico jezera, g. Hercog pa nam je pokazal vzorčne hiške, ki so namenjene turistom - kolesarjem oz. enodnevnim gostom. Veselo smo zaključili druženje z večerjo in se poslovili z željo, da se ponovno vidimo.

Kakor vsako leto smo tudi letos sodelovale pri organizaciji prireditve Žetev zlatega klasja Na Stari gori.
Lastnoročno smo izdelale darila za zmagovalce v vseh kategorijah, spekle veliko gibanic in drugih "pogač", postregle z malico žanjicam in koscem na njivi kot je bil včasih običaj.
Letos je celo prireditev snemala RTV SLO Ljubljana za oddajo Ljudje in zemlja. Oddaja je bila na sporedu  4.8.2013 ob 12 uri.

Sedaj pa še nekaj slik:

Izlet na Roglo:

             




Tekmovanje v Juršincih:


 Pohod v Sovjak:
 
 
 

II. Žetev zlatega klasja 2013:




 

 
 
12. GOSPODINJSKI VEČER V DRAŽENCIH

17.november 2012

Kot že več let, so nas gospodinje Dražencev tudi letos povabile na njihovo prireditev Gospodinski večer - ročna izdelava rezancev.  Takmovaja se je udeležilo 18 ekip okoliških sorodnih društev.
Po kratki kulturni prireditvi in predstavitvi vseh udeležencev se je začelo telmovanje v izdelavi rezancev. Vsaka od 18. tekmovalnih trojic je imela dovolj časa in priložnosti, da se pokaže v najboljši luči, tudi z valjarjem v roki.  Naša ekipa v sestavi Marta, Pepik in Hermina je osvojila drugo mesto.
Letos so bili izbrani za naj rezance, rezanci društva godpodinj Gereča vas.
Po tekmovanju, ki je potekalo v sproščenem in zabavnem vzdušju, smo udeleženci tega večera sedli k bogati večerji. Rezance, ki so jih gospodinje in gospodinjci naredili, so vkuhali v govejo juho in že je bila postrežena  in pokušina se je pričela. H govedini iz juhe so bili postreženi tudi široki rezanci s pestom in z omako iz kakija. Za dobro voljo so poskrbeli tudi domači muzikanti.
Draženske gospodinje so na razstavo postavile:
- slike s suhim cvetjem,
- voščilnice,
- suho cvetje v biderjih in
- začimbnice.
                                                       Hermina S.
In še nekaj slik iz prireditve:

 
   Marta, Pepika in Hermina pripravljajo testo
            


             Skupinska slika tekmovalk


    

<< < 1 2 3 4 5 > >>
 
Obvestilo – spletni piškotki!
Na naši spletni strani, uporabljamo piškotke (angl.:cookies), ki so namenjeni / zagotavljajo, da naša stran deluje optimalno, omogočajo lažjo uporabo naše spletne strani in evidentiranje obiskovalcev. V kolikor boste kliknili »Strinjam se«, boste sprejeli / namestili vse piškotke.
Ne strinjam se